Leeső shot logoMinden kávézóban vannak olyan kávék, espresso-k, amik annak ellenére, hogy tökéletes lefolyásúak, nem jutnak el a vendégekhez. Gyakran a lefolyóban végzik. Sokkal hasznosabb lenne, ha ezen kávék legalább egy töredéke szakértők, baristák kezében landolna, akik valóban tudják értékelni őket. Innen indult a 'Leeső Shot' koncepciója, ami részben szakmai tudást fejleszt, részben közösséget épít, részben pedig selejtet redukál.

A program elsősorban a kávézókat, a szakmai közönséget célozza: kávézók, üzlethelyiségek vásárolhatnak 20 vagy 50 darabos csomagban jelképes összegért (1000Ft/20db vagy 2500Ft/50db) Leeső Shot kártyákat. Ezeket a kártyákat az ott dolgozó baristák használhatják fel más résztvevő kávézókban a következő módon: 

A barista belép a kávézóba, és illedelmesen köszön. Beáll a sorba, majd amikor sorra kerül kedvesen kér egy Leeső Shot-ot, és fizetés helyett átnyújt egy kártyát. (Ez a kártya innentől kezdve ennek a kávézónak a gyűjteményét gyarapítja, és újra felhasználható az itt leírt módon.) A kávégép mögött álló baristának csak annyi a dolga, hogy ha a fizető rendelések sorában adódik egy espresso, ami nem kerülne azonnal felhasználásra, akkor a fém vagy műanyag kiöntő helyett egy espresso-s csészét tesz a kar alá. 

Amennyiben valahol felhalmozódnak a kártyák, akkor havonta egyszer van lehetőség pénzre visszaváltani őket (ugyanazon 20 vagy 50 darabos 'csomagokban'). 

Ugyanígy havonta egyszer minden résztvevő kávézó tud utánpótlás kártyákat vásárolni. 

Pénzügyi átlátszóságról: A kezdeményezés nem a profitról szól, csak a kártyák elértéktelenedésének elkerülése végett kerül pénzbe. A bejövő összegből fedezzük a kártyák nyomtatási árát, illetve a visszaváltásokat. Amennyiben jelentősebb összeg felhalmozódik (néhány tízezer forint), azt speciatly kávés program szervezésére ajánljuk fel.

A Leeső Shot teljes mértékben gerilla kezdeményezés, és nem köthető kávézóhoz. A teljes pénzügyi legalitás kedvéért a By Beans kávézó magára vállalta, hogy a projekt számlázási hátterét biztosítsa a részünkre. Ezúton is köszönjük nekik

Jelentkezni a [email protected] -on vagy a @leesoshot Instagram profilnak írt üzenetben lehet. 

Résztvevő kávézók: